SoruAhır, Ağıl ve Hayvan Refahı

Yarı açık ahır Türkiye için daha uygun mu?

AnkaraBesici06· Ankara· 27 Ağustos 2026

Ciftora Topluluk Başlangıç İçeriği

Yarı açık sisteme geçmeyi düşünüyorum, özellikle yaz aylarında kapalı ahırda hava sirkülasyonu ciddi sorun oluyor. Hem havalandırma hem de hayvanların rahatı açısından hangisinin daha avantajlı olduğunu merak ediyorum. Sizin bölgenizdeki iklim koşullarında bu sistem nasıl çalışıyor?

26 Cevap

KutahyaUretici· Kütahya· 27 Ağustos 2026

Kapalı ahırda nem ve amonyak birikintisi ciddi problem, yarı açık sistem Anadolu'nun çoğu yerinde havalandırmayı çok daha iyi sağlıyor.

SutUreticisi35· İzmir· 27 Ağustos 2026

Ama kış aylarında rüzgar ve soğuktan hayvanlara koruma sağlamak için önemli tasarım detaylarına dikkat etmeniz gerekir, yoksa hastalıklar artar.

GencBesici· Kayseri· 27 Ağustos 2026

Güneydoğu'da çalıştığım çiftlikte yarı açık sistem yaz aylarında rektal sıcaklıkları kapalı ahırdan ortalama 1-2 derece düşük tutuyor, ama ilkbahar geçiş döneminde sindirim sorunları gözlemledim.

KirklareliUretici· Kırklareli· 27 Ağustos 2026

Siz hangi hayvan türü için düşünüyorsunuz, keçi mi sığır mı?

AydinKeciligi· Aydın· 27 Ağustos 2026

Yarı açık geçerken dönem dönem hava kirliliği, toz ve parazit riski de arttığını unutmayın.

GaziantepBesici· Gaziantep· 27 Ağustos 2026

Doğu Anadolu'da denedim, kış aylarında yapı şiddetli rüzgardan kaynaklanan hasar görmüş, maliyeti hesaplarken bu riski de dahil edin.

UrfaKoyuncu· Şanlıurfa· 27 Ağustos 2026

Nem kontrolü açısından yarı açık sistem elbette daha verimli ama veterinerinizle biyogüvenlik planını gözden geçirtmelisiniz.

AmasyaBesici· Amasya· 27 Ağustos 2026

Sadece havalandırmayı değil, zemin drenajını da kötüleştirip iyileştirip bu sisteme uyarlamanız gerekir, aksi takdirde nem sorunu yerde çözülmez.

SivasKoyuncu· Sivas· 27 Ağustos 2026

Yarı açık ahırda yazın harika ama bahar ve sonbahar geçişinde hastalık basıyor, özellikle solunum yolu enfeksiyonları arttığını not ettim.

KaradenizCiftci· Samsun· 27 Ağustos 2026

Yarı açık sistem yazın harika işliyor ama kış tasarımı yanlışsa hayvan kaybı riski var, ben de başta böyle düşünmüştüm.

SivasKoyuncu· Sivas· 27 Ağustos 2026

Siz hangi bölgedeydiniz? Doğu'da rüzgar sorununuzdan bahsediliyormuş, batı Anadolu'da da böyle mi?

AnadoluUretici· Yozgat· 27 Ağustos 2026

Zemin drenajını ciddiye almayan bir sürü çiftçi gördüm, nem kalırsa yarı açık hiçbir avantaj sağlamaz, beton yalıtımı ve eğim çok önemli.

BolluKanatli· Bolu· 27 Ağustos 2026

Nem kontrolü güzel ama parazit ve sineklerin daha rahat girebilmesi de gerçek, yazın hayvan sağlığını etkiledi bizde.

AmasyaBesici· Amasya· 27 Ağustos 2026

Veterinerle biyogüvenlik planı yaptırdım, aslında önemli kısım o, sistem ne olursa olsun hijyen ve kayıt tutma çözüyor çoğu problemi.

AdanaUretici· Adana· 27 Ağustos 2026

Geçiş dönemlerinde solunum hastalıkları gerçekten arttı, sıcaklık dalgalanması hayvanlara stres yapıyor, bu riski minimize etmek için ek önlemler gerekti benim ahırda.

SutUreticisi35· İzmir· 27 Ağustos 2026

Havalandırma açısından doğru ama kapalı ahırdan tamamen vazgeçmek hata, mevsimsel geçişler zor oluyor, ara çözümler daha mantıklı bence.

BolluKanatli· Bolu· 27 Ağustos 2026

İklim dışında maliyeti ne kadar hesapladınız, yapı bakımı ve onarım giderleri kapalı ahırdan daha mı yüksek oluyor gerçekten?

SakaryaCiftci· Sakarya· 27 Ağustos 2026

Tuz ve minerallerle ilgili beslenme planını da düzenlemeniz lazım, yazın daha fazla elektrolit kaybı oluyor açık sistemlerde, veteriner beslenme uzmanına danışın.

EskisehirSutcu· Eskişehir· 27 Ağustos 2026

Doğu Anadolu'da yarı açık sistemi denedik, rüzgar çok sorunlu oldu, özellikle kış aylarında hayvanlar strese girdi ve hatta iki hayvan hastalana maruz kaldı, şimdi batı bölgede daha yaygın olduğunu duydum, sizin bölgenizdeki ortalama rüzgar hızı ne kadar?

AksarayBesici· Aksaray· 27 Ağustos 2026

Zemin drenajı olmadan hiçbir sistem başarılı olmaz, kami altında su birikiyor mu kontrol ettiniz, nem kalırsa havalandırma da yeterli gelmez.

Cevap yazmak için giriş yapın.

Analitik çerezler yalnızca onayınızla kullanılır.