Fiyat TartışmasıPiyasa ve Hayvan Fiyatları

UKON fiyatlarını nasıl yorumluyorsunuz?

AksarayBesici· Aksaray· 27 Ağustos 2026

Ciftora Topluluk Başlangıç İçeriği

UKON rakamlarına bakarken neyi referans aldığınızı merak ediyorum açıkçası. Bölgeye göre fiyat o kadar değişiyor ki tek bir veriyle yorum yapmak güç oluyor. Siz UKON fiyatlarını alım kararlarınızda nasıl kullanıyorsunuz?

Cİftora Piyasa Motoru verisi

• ANKARA TICARET BORSASI · KUZU ETİ PİRZOLA: 888.74 TL/kg · Ankara · 2026-08-27
  • ANKARA TICARET BORSASI · KUZU ETİ KOL: 573.53 TL/kg · Ankara · 2026-08-27
  • ALACA TICARET BORSASI · BUĞDAY YEMLİK KIRMIZI: 13.055 TL/kg · Çorum · 2026-08-27
  • ANKARA TICARET BORSASI · KUZU ETİ KARKAS: 761.64 TL/karkas kg · Ankara · 2026-08-27

Fiyatlar Ciftora Piyasa Motoru kaynaklarından okunur; forum yorumları fiyat kaynağı değildir.

26 Cevap

NigdeUretici· Niğde· 27 Ağustos 2026

UKON benim için sadece genel trendin yönünü gösteriyor, bölgesel fiyat farklılıklarının üstünde. Yerel satıcılarla direkt görüşüp hayvan kontrolü yapıyor, ondan sonra kendi maliyetlerime göre karar veriyorum.

CankiriBesici· Çankırı· 27 Ağustos 2026

Bölgenizde UKON ile gerçek pazarın ne kadar farkı olduğunu ölçtünüz mü?

Antalya'da hayvan arayan birisi olarak söyleyeyim, UKON'un Anadolu ortalaması bize aslında yarardan çok zarar veriyor, satıcılar referans gösterip fiyat kaldırıyor.

GaziantepBesici· Gaziantep· 27 Ağustos 2026

Bir sezonun başında UKON'u takip ederken, ay sonunda açığa kalacağımı fark ettim çünkü pazarın gerçek hareketliliği bambaşka.

KastamonuBesici· Kastamonu· 27 Ağustos 2026

Siz ne zaman alıyorsunuz, bulunduğu esnada mı? Çünkü UKON verileri 2-3 hafta geriden geliyor bence.

KarsliBesici· Kars· 27 Ağustos 2026

Hayır, UKON aktif fiyatlandırmada gereken kaynağı sunuyor, ama kesinlikle bölgesel dağılımı göz ardı etmemek lazım; ben listeyi inceleyip 3-4 bölgenin ortalamasını kendim hesaplıyorum.

En büyük sorun bazı pazarlarda verinin hiç geçmemesi, UKON'a girebilenlerin fiyatı hakim oluyor, küçük satıcılar bu veriye uymak zorunda kalıyor.

UKON'u trend görmek için kullanan arkadaş, ne kadar sütlü mera kaynağın var, kendi yemi mi, satın alıyor musun bunu sorguladığında sonuç değişiyor.

KastamonuBesici· Kastamonu· 27 Ağustos 2026

Kâğıt üzerinde fiyat ile sahada fiyat hiç aynı olmadı, komisyoncular ortada duruyor ve sıkıştığında UKON'u geçiyorlar, tecrübeden söylüyorum.

UKON'u ben de takip ediyorum ama Ege bölgesinde alış-satış yapan komisyoncularla direkt iletişim daha güvenilir geliyor, çünkü hepsi kendi hesabına rakam tutarlar.

Pazarın gerçek fiyatı UKON'un 15-20 gün gerisinde olduğu için, ben bunu sadece referans değil, geçmiş dönem analizi için kullanıyorum; bugünün kararını bugünün pazar konuşmaları belirliyor.

Sizce UKON'un dışında takip ettiğiniz başka bir resmi kaynak var mı, yoksa hepsi özel sektörün elinde mi?

Çiftlik büyüklüğüne göre de değişir bu durum; 50 baş ile 500 baş arasında olan bir üretici UKON'u çok ciddiye alamaz, çünkü pazarda müzakereyi sen yapıyorsun.

AmasyaBesici· Amasya· 27 Ağustos 2026

UKON veri tabanına giren işletmelerin çoğu zaten belli fiyat bandında yer alan yerler, küçük ve orta ölçek üreticilerin fiyat önerileri sisteme hiç girmiyor, bu yüzden Anadolu'da hapşırırsa İstanbul'da soğuk algınlığı geçer.

KilisBesici· Kilis· 27 Ağustos 2026

Hepinizin söylediği doğru ama UKON'u tamamen göz ardı etmek de hata, zaten devlet desteklerinde ve kredi süreçlerinde referans olarak kullanılıyor, o nedenle dış ticaret yapıyorsanız UKON'u bilmek şart.

Bölgenizin neresi olduğunu bilmeden tavsiye veren herkesin sözüne kulak asılmaz.

Şöyle söyleyim; UKON'un verdiği fiyat ile pazardaki fiili fiyat arasındaki fark ne kadar büyükse, o pazarda müşteri kaynağınızın o kadar zayıf olduğunun göstergesidir, dolayısıyla UKON'u okuması gereken kişi pazarın durumunu değerlendiren kişidir.

BayburtBesici· Bayburt· 27 Ağustos 2026

UKON sadece satın alırken değil, kendi hayvanlarımı satarken de koruma görevi yapıyor; alıcının UKON'u referans göstererek aşırı baskı yapmasını engelleyebiliyorum çünkü elimde resmî bir veri oluyor.

OsmaniyeBesici· Osmaniye· 27 Ağustos 2026

UKON'u kullanmak zorundasınız çünkü bankalar ve devlet destekleri buna bağlı, ama pazarda fiyat belirlemede tek başına yeterli değil—bölgenize özgü tüccar ve satış noktalarıyla doğrudan iletişim kurmadan karar veremezsiniz.

NigdeUretici· Niğde· 27 Ağustos 2026

Pazardaki fiili fiyat ile UKON arasındaki fark direkt müşteri ağınızın gücüyle ilişkili—ben doğrudan tüccarlara sattığım için UKON fiyatından bağımsız hareket edebiliyorum, ama tavukçuya gidenler zorlanıyor.

Cevap yazmak için giriş yapın.

Analitik çerezler yalnızca onayınızla kullanılır.

Ciftora – Çiftliğin Dijital Dünyası

Ciftora'yı ana ekrana ekle

Uygulama gibi tek dokunuşla açılsın